Tech Self Help Articles » iMistAway »Troubleshooting Unit Not Connected to Gateway

Troubleshooting Unit Not Connected to Gateway

The iMist gateway is connected to the internet but it is not communicating with the node on the misting unit.

Potential Cause:
  • The misting unit has lost power.
  • The wireless connection to the gateway is intermittent due to poor range.
  • The node on the misting unit has failed.
Troubleshooting:

Look at the Signal Strength chart on the Connection tab for the unit on iMistAway.com.

A unit with a good signal strength should looks like this, with the signal strength, represented by the blue line has historically been in the white/Good Signal band.

 

Power loss to the misting unit is suggested if the signal strength abruptly drops into the red/”Not Connected band.  Either the GFCI tripped or someone unplugged the unit.

 

A range problem – with intermittent connection – is suggested if the signal strength frequently oscillates between the yellow/”Marginal Signal” band chart and the red/”Disconnected” band.  Unless the gateway or the misting unit are relocated, this problem will persist.

Solution:
  • If the chart suggests power loss, contact your customer and ask them to confirm that the misting unit has power.  (The controller display will be backlit.)
  • If the chart suggests a range problem, you may be able to resolve it by relocating the gateway to a more elevated position in the house or by connecting the gateway to a wifi extension that is added somewhere in the house nearer to the misting unit.